1                                      Ohjelmien päivittämien

1.1                                Adobe Flash player

1.          Avaa Flash Player lataussivusto osoiteesta https://get.adobe.com/flashplayer/

VAROITUS                                 Poista valinta kaikista ”Optional offers” (keskellä) asennuksista!

2.          Asennusohjelma tallentuu selaimen oletushakemistoon, ellei ole määritelty että selain kysyy tallennuspaikan.

3.          Aktivoi asennusohjelma hiiren klikkauksella ja valitse hiiren oikealla toiminto ”Suorita järjestelmänvalvojana” (Run as administrator)

4.          Tämän jälkeen avautuu Suojausvaroitus-dialogi. Paina ”Suorita”-painiketta, jos haluat jatkaa asennusta tai ”Peruuta”-painiketta, jolloin asennus keskeytyy.

5.          Asennusikkuna aukeaa ja varsinainen Flash Player latautuu ja asentuu koneelle.

1.2                                Java

Java on hyvin monien mm. Firefox käyttämä ajoympristö, joka kannattaa päivittää säännöllisin väliajoin. Usein Java-udater-sovellus ilmoittaa uudesta päivityksestä ja kun valitse päiviä toiminnon avautuu seuraava näkymä.

Valitse ”Install” toiminto, jos halua jatkaa asennusta tai ”Later”-toiminto ja voit jatkaa asennusta myöhemmin.

2                                      Tehtävienhallinta (Task Manager)-ohjelma

Ohjelmat saattavat joskus jumiutua, hiiri ei toimi ja muutoinkin koneen käyttäminen tuntuu olevan mahdotonta. Ongelman poistamiseksi kannattaa opetella käyttämään Tehtävienhallinta (Task Manager) -työkalua.

Tehtävienhallinnan avulla "jumitila" voidaan purkaa ja jatkaa työskentelyä normaalisti. Huomaathan kuitenkin, että jumitilan purkaminen tarkoittaa myös kaikkien tallentamattomien töiden tuhoutumista eli välitallennuksia kannattaa opetella tekemään riittävän usein.

Tehtävienhallinta avautuu kahdella tavalla:

1.          Painamalla näppäinyhdistelmää Ctrl+Alt+Delete eli ikään kuin kirjauduttaisiin koneelle uudelleen sisään. Tämän jälkeen valitaan näytöllä olevasta uudesta ikkunasta kohta ” Käynnistä Tehtävienhallinta” (Start Task Manager), jolloin ruudulle avautuu viereisen kuvan kaltainen ikkuna, josta valitaan ensimmäinen välilehti, Sovellukset (Applications).

2.          Klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella alapalkista ja valitsemalla siitä aukeavasta valikosta ”Käynnistä Tehtävienhallinta”.

Ikkunan keskellä nähdään kaikkien niiden ohjelmien kuvakkeet, jotka tietokoneella on auki. Jos ohjelmat toimivat normaalisti, ohjelman nimen vieressä lukee Running, mutta jos ohjelma on "jumitilassa" siinä lukee Ei vastaa (Not Responding) esim. Firefox (Ei vastaa).

 

Tuo "jumitila" päästään purkamaan (eli lopettamaan jumiutunut ohjelma) seuraavasti:

3.          Valitse hiirellä ikkunassa olevista ohjelmista se, jonka haluat lopettaa (napsauta ohjelman nimeä).

A.         Klikkaa ikkunan alareunassa olevaa Lopeta tehtävä (End Task) -painiketta, jolloin näytölle avautuu seuraava ikkuna. Ikkunasta näet, mitä ohjelmaa olet lopettamassa.

B.          Klikkaa hiiren oikealla painikkeella valitun ohjelman päällä ja valitse Lopeta tehtävä.

C.          Klikkaa hiiren oikealla painikkeella valitun ohjelman päällä ja valitse ”Siirry prosessiin”. Tällöin avautuu kyseisen sovelluksen prosessi. Klikkaa prosessin päällä hiiren oikeata painiketta ja klikkaa ikkunan alareunassa olevaa ”Lopeta prosessi” (End Task) painiketta.

     https://wiki.uef.fi/download/attachments/11600288/worddav67f6b39335bf15248a9e3d57459a442c.png?version=1&modificationDate=1276759715000&api=v2

Ohjelman saat lopetettua painamalla ikkunan alareunassa olevaa ”Lopeta heti” (End Now) -painiketta uudelleen.

3                                      Ohjauspaneeli

Voit muuttaa Windowsin asetuksia Ohjauspaneelin avulla. Näillä asetuksilla hallitaan lähes kaikkea Windowsin ulkonäköön ja toimintaan liittyvää. Niillä voit räätälöidä Windowsista juuri sellaisen kuin haluat.

3.1                                Avaa Ohjauspaneeli

 

   Windows 10: Kirjoita tehtäväpalkin hakukenttään ohjauspaneeli ja valitse Ohjauspaneeli.

   Windows 8.1 / Windows RT 8.1: Sipaise näyttöä oikeasta reunasta vasemmalle (jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa ja siirrä hiiren osoitinta alaspäin) ja valitse Haku. Kirjoita hakukenttään Ohjauspaneeli ja valitse sitten Ohjauspaneeli.

   Windows 7: Napsauta Käynnistä-painiketta ja valitse sitten Ohjauspaneeli.

3.2                                Ohjauspaneelin kohteiden etsiminen

Kun Ohjauspaneeli on avattu:

   Käytä hakua. Jos haluat löytää muutettavan asetuksen tai suoritettavan tehtävän, kirjoita sana tai lause hakukenttään. Jos haluat löytää äänikorttiin, järjestelmän ääniin tai tehtäväpalkin äänenvoimakkuuskuvakkeeseen liittyviä asetuksia, kirjoita "ääni".

   Selaa. Voit selata Ohjauspaneelia valitsemalla eri luokkia, kuten järjestelmä ja suojaus, Ohjelmat tai Helppokäyttötoiminnot, ja tarkastelemalla kunkin luokan yleisiä tehtäviä. Voit myös nähdä luettelon kaikista Ohjauspaneelin kohteista valitsemalla Näkymä:-kohdassa joko Suuret kuvakkeet tai Pienet kuvakkeet.

Vinkkejä:

Jos selaat Ohjauspaneelia kuvakkeina, voit löytää kohteen luettelosta nopeasti kirjoittamalla sen nimen ensimmäisen kirjaimen. Jos esimerkiksi haluat löytää näppäimistön asetukset, paina N-kirjainta, niin luettelosta valitaan ensimmäinen N-kirjaimella alkava kohde – tässä tapauksessa Näppäimistö.

Voit liikkua Ohjauspaneelin kuvakeluettelossa myös nuolinäppäimillä (ylänuoli, alanuoli, vasen nuoli ja oikea nuoli).

3.3                                Sovellusten tarkastelu ja poistaminen

Valitse Ohjauspaneelista ”Ohjelmat” alta ”Poista asennettu ohjelma”, jonka jälkeen aukeaa näkymä, jossa on listattu kaikki koneeseen asennetut sovellukset (kuva alla).

Kun valitset listalta hiiren oikealla painikkeella jokin sovelluksen, saat seuraavan näkymän (kuva alla). Jos nyt klikkaat ”Poista asennus”, niin sinulle avautuu vielä varmistusdialogi, jossa kysytään vielä kerran haluatko varmasti poistaa asennuksen.