1                                      Internetin käyttö

http://www.murole.fi/atk-kurssi/docs/Selain_ovi_netin_maailmaan.pdf

http://www.murole.fi/atk-kurssi/docs/Nettiyhteydet.pdf

1.1                                Käsitteitä

   IP-osoite: ("Internetin protokollaosoite" tai "Internetin yhteyskäytäntöosoite") on numerosarja, jota käytetään IP-verkkoihin kytkettyjen verkkosovittimien yksilöimiseen. IP on alin yhtenäinen Internetin protokolla ja kaikki Internet-verkon tietoliikenne kulkee IP-paketteina. IP-osoitteen perusteella IP-paketti löytää perille ja vastaukset tulevat takaisin. Tyypillisesti IP-osoitteita ei käytetä suoraan, vaan DNS-järjestelmä muuttaa selväkieliset osoitteet (kuten www.murole.fi) IP-osoitteiksi. IP ei yksilöi käyttäjää. Ip-osoite voi olla esim. 80.83.0.4.

   Linkki: Johonkin kohteeseen sivustolle määritelty linkki josta pääsee toiseen kohteeseen. Yleisesti linkkitekstin väri on korostettu sinisellä, mutta voi olla muunkin värinen. Kun hiiren osoitin viedään linkin päälle muuttuu hiiren osoitin tavallisesti oikean käden kämmeneksi, jonka etusormi osoittaa linkkiä  .

   Välilehti (Tab): Selaimessa voi olla auki useita välilehtiä, joista jokainen osoittaa eri sivustolle.

1.2                                Välilehdet

Välilehden saa lisättyä selaimen yläreunassa olevasta (+)-painikkeesta ja suljettua välilehden (x) – painikkeesta.

1.2.1                          Tehtävä

1.          Luo uusi välilehdet osoitteeseen Iltasanomat (http://www.is.fi/) ja Aamulehti (http://www.aamulehti.fi/).

1.3                                Kirjanmerkit

Kirjanmerkeillä voidaan tallentaa sivustojen osoitteita, jotka halutaan olevan saatavilla, vaikka sivuhistoria tyhjennettäsiiin.

1.3.1                          Mozilla Firefox

   Avaa WWW-selain.

   Mene haluamallesi opintoihin liittyvälle verkkosivulle.

   Tallenna sivu kirjanmerkkeihin valitsemalla selainikkunan yläreunan työkalupalkista Bookmarks (Kirjanmerkit) ja sieltä komento Bookmark this page (Lisää sivu kirjanmerkkeihin). Voit myös käyttää pikakomentoa [Ctrl + D]. Huomaa, että voit halutessasi antaa kirjanmerkille eri nimen kuin oletusarvona on annettu.

   Tallenna pari muuta verkkosivua kirjanmerkkeihin.

   Kokeile kirjanmerkkien käyttöä. Löydät tallettamasi kirjanmerkit työkalupalkin kohdasta Bookmarks (Kirjanmerkit). Saat kirjanmerkkivalikon myös esille selainikkunan vasempaan reunaan valitsemalla View (Näytä) | Sidebar (Sivupaneeli) | Bookmarks (Kirjanmerkit) tai pikakomennolla [Ctrl + B].

Tärkeimpiä kirjainmerkkejä voi siirtää näkyville myös selainikkunan yläreunaan.

   Ota kirjainmerkkipalkki näkyville valitsemalla View (Näytä) | Toolbars (Työkalupalkit) | Bookmarks bar (Kirjanmerkkipalkki).

   Raahaa hiirellä jokin usein käyttämäsi kirjanmerkki vasemman reunan paneelista kirjanmerkkipalkkiin.

Kirjanmerkin voi tallentaa myös suoraan kirjanmerkkipalkkiin.

   Mene seuraavaksi verkko-osoitteeseen, joka ei vielä ole selaimesi kirjanmerkeissä.

   Valitse selaimen osoitekentästä sivuston osoite ja raahaa se suoraan kirjanmerkkipalkkiin.

   Mene vielä toiseen verkko-osoitteeseen.

   Tallenna sivu kirjanmerkkipalkkiin valitsemalla selainikkunan yläreunan työkalupalkista Bookmarks (Kirjanmerkit) ja sieltä komento Bookmark this page (Lisää sivu kirjanmerkkeihin) tai käytä pikakomentoa [Ctrl + D]. Avautuvassa ikkunassa valitset alareunan valikosta tallennuskohteeksi Kirjanmerkkipalkin (Bookmarks Toolbar).

Kirjanmerkkejä voi myös järjestellä.

   Mene yläpalkin kohtaan Bookmarks (Kirjanmerkit) ja valitse sieltä kohta Organize Bookmarks (Järjestä kirjanmerkkejä).

   Luo uusi kansio valitsemalla ruudun yläreunasta painikkeen New Folder (Uusi kansio). Anna avautuvassa ikkunassa kansiolle nimeksi Sanomalehdet ja klikkaa OK-painiketta.

   Siirrä opintoihin liittyvät kirjanmerkit Sanomalehdet-kansioon hiirellä raahaamalla. Siirto onnistuu myös aktivoimalla kirjanmerkki, valitsemalla ikkunan yläreunan painikkeen Move (Siirrä) ja valitsemalla avautuvasta ikkunasta Sanomalehdet-kansion. OK-painiketta klikkamalla hyväksyt siirron.

   Voit myös asettaa kirjanmerkit aakkosjärjestykseen klikkaamalla kirjanmerkkien päällä hiiren oikeaa painiketta ja klikkaamalla valikon kohtaa Sort by name (Järjestä nimen mukaan).

Kirjanmerkkejä voi myös poistaa ja nimetä uudelleen. Toimenpiteet onnistuvat myös kirjainmerkkipaneelissa.

1.3.2                          Internet Explorer

   Avaa WWW-selain.

   Mene haluamallesi opintoihin liittyvälle verkkosivulle.

   Tallenna sivu suosikkeihin valitsemalla selainikkunan yläreunan työkalupalkista Favorites (Suosikit) ja sieltä komento Add to favorites (Lisää sivu suosikkeihin). Huomaa, että voit halutessasi antaa linkille eri nimen kuin oletusarvona on annettu.

Tallenna pari muuta verkkosivua suosikkeihin.

   Kokeile suosikkien käyttöä. Löydät tallettamasi kirjanmerkin työkalupalkin kohdasta Favorites (Suosikit). Saat kirjanmerkkivalikon myös esille selainikkunan vasempaan reunaan valitsemalla View (Näytä) | Explorer Bar (Explorer-palkki) | Favorites (Suosikit) tai pikakomennolla [Ctrl + Shift + I].

Tärkeimpiä suosikkeja voi siirtää näkyville myös selainikkunan yläreunaan.

   Ota kirjainmerkkipalkki näkyville valitsemalla View (Näytä) | Toolbars (Työkalupalkit) | Links.

   Levitä selaimen yläreunaan ilmestynyt Links alue hiirellä siten, että se näkyy palkkina. Siirrä tähän nyt suosikkilistasta linkkejä hiirellä raahaamalla.

Suosikin voi tallentaa myös suoraan linkkipalkkiin.

   Mene seuraavaksi verkko-osoitteeseen, joka ei vielä ole selaimesi kirjanmerkeissä.

   Tallenna sivu kirjanmerkkipalkkiin valitsemalla selainikkunan yläreunan työkalupalkista Favorites (Suosikit) ja sieltä komento Add to favorites (Lisää sivu suosikkeihin). Avautuvassa ikkunassa valitset alareunan valikosta tallennuskohteeksi Links.

Suosikkeja voi myös järjestellä.

   Mene yläpalkin kohtaan Favorites (Suosikit) ja valitse sieltä kohta Organize Favorites (Järjestä kirjanmerkkejä).

   Luo uusi kansio valitsemalla ruudun alareunasta painike New Folder (Uusi kansio). Anna avautuvassa ikkunassa kansiolle nimeksi Sanomalehdet ja klikkaa OK-painiketta.

   Siirrä opintoihin liittyvät kirjanmerkit Sanomalehdet -kansioon hiirellä raahaamalla. Siirto onnistuu myös aktivoimalla kirjanmerkin, valitsemalla ikkunan alareunasta painikkeen Move (Siirrä) ja valitsemalla avautuvasta ikkunasta Sanomalehdet -kansion. OK-painiketta klikkamalla hyväksyt siirron.

   Voit myös asettaa kirjanmerkit aakkosjärjestykseen klikkaamalla kirjanmerkkien päällä hiiren oikeaa painiketta ja klikkaamalla valikon kohtaa Järjestä nimen mukaan (Sort by name).

Suosikkeja voi myös poistaa ja nimetä uudelleen. Toimenpiteet onnistuvat myös vasemman reunan suosikkipalkissa.

 

1.3.3                          Tehtävä

1.          Valitse haluamasi sivusto ja valitse se kirjanmerkkeihin yllä olevan ohjeen mukaisesti.

2.          Tee kirjanmerkkeihin hakemisto esim. Sanomalehdet ja tee sinne kirjanmerkit sivustoilta Iltasanomat (http://www.is.fi/) ja Aamulehti (http://www.aamulehti.fi/)

1.4                                Tiedostojen lataaminen

Kun verkkosivuilta tallennetaan tiedostoja omalle tietokoneelle, useimmissa selaimissa tiedostot latautuvat oletusarvoisesti Lataukset (Downloads) -nimiseen kansioon. Jotta tiedoston lataamisen yhteydessä olisi mahdollisuus valita itse tallennuspaikka, pitää selaimen asetuksia muuttaa.

1.4.1                          Mozilla Firefox

Avaa selainikkunan yläreunan työkalupalkista Työkalut (Tools) ja valitse siitä Asetukset (Options).

Valitse avautuvasta ikkunasta Lataukset (Downloads) alta ”Kysy aina teidoston tallennuskansio” (Always ask you where to save files”.

1.4.2                          Internet Explorer

Avaa Internet Explorer, valitse Työkalut(Tools)-painike ja valitse sitten ”Näytä lataukset (View Downloads)”. Näet verkosta lataamasi kohteet sekä niiden tallennussijainnin tietokoneessasi. Voit myös päättää, mitä haluat niille tehdä.

Tietokoneen oletuslatauskansion vaihtaminen

1.          Avaa Internet Explorer, valitse Työkalut(Tools)-painike ja valitse sitten ”Näytä lataukset (View Downloads)”.

2.          Valitse Näytä lataukset -valintaikkunan vasemmasta alakulmasta Asetukset (Settings).

3.              Valitse eri oletuslataussijainti valitsemalla Selaa. Valitse OK, kun olet valmis.

1.4.3                          Tehtävä:

Ladataan Muroleen kotisivuilta http://www.murole.fi/atk-kurssi/materiaalia.html-sivulta jokin dokumentti viime tunnilla luotuun Omat tiedostot/dokumentit-hakemistoon.

Valitse haluamasi dokumentti ja klikkaa sitä hiiren oikealla painikkeella. Valitse avautuvasta valikosta ”Tallenna kode levylle… (Save link As…)”, ja valitse Omat tiedostot/dokumentit-hakemisto.

Jos tiedostojen tallennushakemisto ei ole muutettu tallentuvat ne automaattisesti oletushakemistoon ”Ladatut tiedostot (Downloads)”.